Духови – Силазак Светог Духа на Апостоле

Један од највећих хришћанских празника, су Свете Тројице или Духови.Овај празник представља дан рођења хришћанске Цркве, а празнује се педесетог дана по Васкрсу или десетог дана по празнику Вазнесења Господа Исуса Христа.
Овај празник зове се и Педесетница, будући да пада у педесети дан по Васкрсу. По обећању датом пред Вазнесење на небо, Господ је својим ученицима, а преко њих и свима нама, ниспослао Светог Духа Утешитеља. Излила се обилна благодат на ученике-апостоле у виду огњених језика, како би могли ширити Христово учење и установити Цркву Христову, као заједницу свих верујућих. Испуњени Св. Духом, они су почели, као што је Господ и предсказао, да говоре другим језицима и тако ширили Јеванђеље на свим крајевима света. Апостол Петар је одмах придобио 3000 људи за веру Христову. Апостоли су, током свог мисионарског рада, пролазили многа тешка искушења, али су одржали Христов завет.


Вечерња служба која се наставља одмах након Литургије, служи се у спомен на то што су се апостоли разишли одмах по свету да проповедају. Венчићи који се плету током ових коленопреклоних молитава стављају се крај славске иконе у дому и чувају ту током целе године. Овај празник пада увек у недељу. Назив Света Тројица носи јер су у овом догађају учествовала сва три Лица Божија – Св. Дух је ниспослат по обећању Господа Исуса Христа пред Вазнесење, а по допуштењу и вољи Бога Оца. У нашем народу овај празник се славио и као празник жетве, радости и љубави.


На Духове 20. јуна 2021. године у храму на Стрелишту Света Литургија почиње у 9. часова а затим се служи вечерња служба.